Miből áll a klíma vásárlás, telepítés ára?

Az állami támogatásoknak és az egyre melegebb időjárásnak köszönhetően a klímák népszerűsége jelentősen megugrott az emberek körében. Ha te is klímát szereltetnél, akkor érdemes először átgondolni, hogy mire kell figyelni, hogy milyen költségekkel kell számolni.

Klímát csak engedéllyel rendelkező kereskedő árulhat, valamint a klímaszerelést is csak engedéllyel rendelkező szakember végezheti el. Emiatt gyakran jobban megéri a készüléket és a szerelést egyben, egy cégtől megvenni.

A telepítés árát elsősorban a klíma készülék ára határozza meg, ez. Persze ez nem meglepő, hiszen a klíma készülékek pár százezer forintnál kezdődnek, attól függően, hogy milyen gyártót választasz, valamint a klíma teljesítménye és a plusz funkciók is jelentősen befolyásolják az eszközök árát.

Ha a készülék vásárlása megtörtént, akkor a telepítési költségekkel kell még számolni. A klíma telepítés költségei két részből állnak, az egyik az anyagköltség, a másik pedig a munkadíj. A kettő természetesen összefügg. A legtöbb klíma szereléssel foglalkozó cégnek vagy egy általános telepítési díja, ami az átlagos helyzetekben irányadó. Ebbe egy meghatározott anyagmennyiség és munkaidő tartozik. Ha a felmérés során úgy ítéli meg a cég, hogy ebbe nem fog beleférni az adott helyen, akkor a telepítés ára magasabb lesz, mert több anyagra van szükség, vagy a munka elvégzése az adott helyen több időt fog igénybe venni.