Ipari vegyszerek: a citromsav

A citromsav az ipari vegyszerek közé tartozik, a természetben vagy kálium-, illetőleg kalciumsó alakjában számos savanyú gyümölcsben megtalálható, nagyrészt kevés borkősav és almasav társaságában. Először 1984-ben állították először elő. Ipari méretben magas szénhidráttartalmú alapanyagokból (pl. kukorica) állítják elő.

Ipari vegyszerek: a citromsavSzabad citromsav található többek között a következő gyümölcsökben: ribiszke, cseresznye, málna, szamóca, szeder; különösen a citrom különféle fajtái bővelkednek benne. Kálium és kalcium sóját számos növény levelében, kérgében és gyökerében találták.

A citromsavat háztartás területén is alkalmazzák, elsősorban vízkőoldóként, emellett azonban élelmiszerekhez is adják savanyító anyagként. Vízkőoldóként az egyik leginkább környezetbarát megoldást jelenti otthonunkban, hatása az ecet hatásához hasonló, azonban nincs az a kellemetlen szaga, amivel az ecet használata jár.

A háztartási citromsav szobahőmérsékleten fehér, kristályos, sószerű anyag, melyet többek között gyógyszertárakban, illetve különféle bioboltokban is megvásárolható.

Felhasználáskor ügyelni kell arra, hogy szembe ne kerüljön, érdemes emellett gumikesztyűt viselni használatakor, gyerekek elől elzárva tartandó. Fontos megemlíteni, hogy a háztartási célokra árusított citromsavat élelmiszerekhez ne használjuk!