A szürkehályog műtéti kezelése

A szürkehályog olyan, általában idős korban jelentkező szembetegség, melynek következtében a szemlencse fokozatosan elhomályosodik, elszürkül, aminek hatására a látás romlik, és kezelés nélkül akár teljes vaksághoz is vezethet. A betegséget általában úgy kezelik, hogy a szürkehályog műtét keretein belül eltávolítják az elszürkült szemlencséket, és műlencséket ültetnek be a helyükre.

A szürkehályog műtét

A szemlencse eltávolítása és a műlencse beültetése rosszabbul hangzik, mint amilyen valójában a műtét. A kezelést egy alapos vizsgálat előzi meg, melynek során megvizsgálják a szemet, hogy egyéb betegségek is hatnak-e rá, melyek hatással lehetnek a szürkehályog műtét eredményére.

Maga a szürkehályog műtét altatás és injekció nélkül, helyi érzéstelenítés segítségével történik, hogy mindössze 15-20 percig tart. Az altatás gyakran túlzottan megterheli az idős szervezetet, és pont náluk fordul elő nagy százalékban a szürkehályog, így előnyös, hogy nincs altatásra szükség.

A beültetett műlencsét úgy választják meg és készítik el, hogy a szürkehályog műtétet követően ne legyen szükség szemüvegre, tehát, amennyiben lehetséges, egyúttal a fénytörési problémákat is orvosolni szokták.

Biztonságos a szürkehályog műtét?

A sebészeti beavatkozások közül a szürkehályog műtét rendelkezik az egyik legkisebb szövődmény-előfordulási aránnyal, ma már szinte rutinműtétnek számít. A műtét során alkalmazott bemetszés is olyan kicsi, hogy magától összetapad a gyógyulási időszakban, öltésre sincs szükség hozzá.