Tudnivalók a fehérjékről

Az egészséges táplálkozás egyre több ember életében tölt be növekvő szerepet, melynek elengedhetetlen része a megfelelő mennyiségű fehérje fogyasztása.

A fehérje minden sejtben lejátszódó folyamatban részt vesz. Megfelelő fehérjefogyasztás mellett tudnak izmaink épülni és regenerálódni edzések után. Emellett a hormonok szabályozásában is szerepet játszanak. Ezeknek köszönhető, hogy a testépítők, sportolók odafigyelnek arra, hogy megfelelő mennyiségű fehérjét fogyasszanak minden nap, mivel ez elengedhetetlen nem csak az egészséges táplálkozáshoz, hanem a fejlődéshez, a teljesítmény növeléséhez is.

A fehérjéket többféle módon is csoportosíthatjuk, lássunk ezek közül néhányat.

Oldékonyság alapján megkülönböztetünk: Albuminok (desztillált vízben, híg sóoldatokban); Globulinok (híg sóoldatokban, desztillált vízben nem); Hisztonok híg savakban (Prolaminok 50–80%-os alkoholbanv tiszta vízben vagy tiszta alkoholban nem); Glutelinek (híg savban vagy lúgban); Szkleroproteinek (semmiféle oldószerben nem oldódnak).

Funkció szerint lehetnek transzportfehérjék, védőfehérjék, hormonok, strukturfehérjék, tartalék fehérjék.

Fogyasztáskor törekedni kell arra, hogy teljes értékű fehérjéket fogyasszunk, ilyenek többek között a csirkemell, a pulykamell, a tojásfehérje, a sovány túró és a tengeri halak is. Ha nem fogyasztunk elég fehérjét, akkor az vérszegénységet, gyenge immunrendszert, fáradékonyságot és koncentrálóképesség romlást jelenthető. Szerencsére ma már lehetőségünk van fehérje por vásárlására, amely nagy tisztaságú fehérjék, és turmixban fogyaszthatók.