Klímaszerelési tudnivalók

Régebben, amikor klímát szerettünk volna beszerelni, akkor saját magunk megvehettük a készüléket, és kerestünk valakit, aki be tudja szerelni nekünk, vagy akár saját magunk is megpróbálkozhattunk vele. Manapság azonban már nem így működik ez a folyamat, mivel szigorú szabályokat hoztak a klímaszereléssel kapcsolatban. Ezeket fogjuk részletezni.

Amennyiben mobil klímát szeretnénk, akkor saját magunk megvásárolhatjuk és beüzemelhetjük. A jogszabályok, előírások a split klímák (beltéri és kültéri egységgel egyaránt rendelkező készülékek) esetén jönnek elő. A split klíma készüléket csak zöldkártyával rendelkező képesített klímaszerelő telepíthet. A vásárlás sem megy egyszerűen, mivel csak akkor vásárolhatunk split klímát, ha igazolásunk van arról, hogy képesített klímaszerelő fogja azt beszerelni.

Ezen szabályok miatt sok cég kereskedik klíma berendezésekkel és egyben beszereli is azokat, mivel az ő dolgukat, és a vásárlók dolgát is megkönnyítik ezzel.

Építési engedélyt csak akkor kell kérni klíma beszereléséhez, ha a változik miatta az épület tartószerkezete, azonban társasházak esetén egyedi szabályok vonatkozhatnak a szerelésre, amit érdemes minden esetben saját házunknál, településünknél ellenőrizni. 2006 évtől kezdődően egy új építésű ingatlan esetén az építési engedélyek mellé kötelező becsatolni a klimatizálási tervet is.

Figyelni kell arra, hogy az épületszerkezet megfelelő erősségű legyen a klíma megtartásához, a kondenzvíz, a lehető legrövidebb úton tudjon távozni.