Munkavédelmi oktatás tudnivalók

A munkáltatók kötelesek a munkavédelmi oktatást olyan időközönként és tartalommal, rendes munkaidőben megtartani, hogy a munkavállaló elsajátítsa, és a foglalkoztatás teljes időtartama alatt rendelkezzen az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés elméleti és gyakorlati ismereteivel, megismerje a szükséges szabályokat, utasításokat és információkat.

Nem csak az oktatást kell azonban rendszeresen megtartani, hanem arra is figyelni kell, hogy a munkahely biztonságos legyen munkavédelmi szempontból. Ebben a munkáltatók rendelkezésére állnak különféle segédletek, valamint munkavédelmi, tűzvédelmi webshopok is, ahonnan a legtöbb szükséges eszköz könnyen beszerezhető, megrendelhető.

A munkavédelemről szóló törvény szerint a munkavédelmi ismeretek megszerzéséig a munkavállaló nem foglalkoztatható, így munkába álláskor mindenképpen szükséges egy oktatás megtartása a munkavállaló számára, ahol el tudja sajátítani a szükséges ismereteket. Nem elég azonban megtartani az oktatást, hanem arról is meg kell győződni, hogy a munkavállaló elsajátította a szükséges ismereteket.

A munkavédelmi oktatásnak az egyik legfontosabb szerepe, hogy a munkabalesetet megelőzze, illetve annak bekövetkezésekor kellő szakmai hátteret biztosítson a dolgozónak azzal kapcsolatban, mit kell tennie.

A munkabaleset olyan baleset, amely a munkavállalót a szervezett munkavégzés során, vagy azzal összefüggésben éri, annak helyétől és időpontjától és a munkavállaló (sérült) közrehatásának mértékétől függetlenül.