A sör készítésének menete

A sör az egyik, ha nem a legkedveltebb alkoholos ital. Az emberek nagy többsége sört vásárol, de lehetőség van sört készíteni is a következők alapján.

A sör készítéséhez négy alapanyagra lesz szükség. Ezek a víz, maláta, komló és a sörélesztő. Ezek mellett egyéb alapanyagokat is hozzáadhatnak a sörhöz készítéskor, de erre a négyre mindenképpen szükség lesz.

Első lépésként az alapanyagokat kell előkészíteni, amit a malátaroppantás követ. Ennek során az egész árpaszemeket tartalmazó malátát megtörik, megroppantják, hogy jobban ki lehessen oldani a cukrokat a belsejéből.

Következhet a cefrézés, amikor az őrölt malátát kukoricadarával és vízzel együtt cefrézik, a maláta és kukorica oldható részei az oldatba kerülnek, az oldhatatlan részek pedig lebomlanak. Ezután a cefreszűrés következik, amikor elválasztják a a kész cefréből az oldott anyagokat tartalmazó sörlevet és az oldhatatlan törkölyt. Az első részfolyamatokat a komlóforrarás, a hűtés és komlószűrés és a beélesztőzés zárja.

Ezután következhet az erjesztés, ekkor történik nagyrészt a cukor alkohollá alakítása. Az erjesztést követően kondicionálás, szűrés és pasztőrözés következik. Ezek a folyamatok csökkentik az ízhibákat, növelik a tartósságot, biológiai stabilitást.

Ha ez mind megtörtént, akkor palackozzák a sört. A sört nyomás alatt töltik, annak érdekében, hogy a CO2 veszteséget és a termék kihabzását elkerülhessék.