Májdiagnosztika elasztográfiás készülékekkel

A máj vizsgálata korábban csak nagyobb beavatkozásokkal, biopsziákkal történhetett, manapság azonban már egy sokkal barátságosabb, egyszerűbb megoldás is van a májkárosodás, a máj állapotának vizsgálatára, köszönhetően az elasztográfiás ultrahangos készülékeknek.

Az elasztográfia a különböző szövetek eltérő rugalmasságán alapuló képalkotási technika, a hagyományos ultrahang vizsgálatoknál is részletesebb, pontosabb képet lehet vele alkotni a máj állapotáról. Korábban a májbiopszia során a beteg májából egy úgynevezett biopsziás tű segítségével mintát vettek, és az így nyert szövetmintából állapították meg a májkárosodás fokát. Ehhez be kellett feküdni néhány napra a kórházba, és nagyon ritkán ugyan, de szövődményekkel is járhatott.

Az elasztográfiás készülékek azonban a májban az ultrahangos lökéshullámok terjedési sebességét mérik, melyből kiszámítják a máj keménységét. Ennek köszönhetően nem csak a máj állapota vizsgálható meg, hanem pontosan meghatározható a máj azon része, hogy elváltozások, problémák jelentkeznek. Erre a hagyományos eljárások kevésbé vagy egyáltalán nem alkalmasak.

Az elasztográfiás vizsgálati technológia korán kimutatja a májrákra gyanús elváltozásokat, így segítve a májrák korai diagnózisát, valamint az alkalmazásával csökkenthető a hagyományos máj biopsziák szükségessége is.