A gyöngyfűzés technikái

A gyöngyfűzés rendkívül színes múlttal rendelkezik, évezredekkel ezelőtt alkalmaztak már az emberek hasonló technikát. Természetesen kezdetben nem gyöngyöket, fémeket, kerámiát használtak az emberek, hanem állati csontokkal, szarvakkal, kagylókkal díszítették gyöngyeiket.

A gyöngy olyan felfűzést lehetővé tevő dísztárgy, amely lyukkal van ellátva. Ezen a lyukon keresztül különböző fonalakat, zsinórokat tudunk átfűzni, és számtalan mintát, motívumot elkészíteni. Napjainkban az üveggyöngyök a legelterjedtebbek, és főként díszítő célra használják őket.

A legnépszerűbb gyöngyfűzés technikák

Az egyik legnépszerűbb technika, amit manapság alkalmaznak, a Peyote. A peyote-öltés az észak-amerikai indiánoktól származik. Nevét onnan kapta, hogy azzal díszítették a peyote szertartásoknál használt kosztümöket. Kezdők számára az egyszerűbb termékek elkészítése, pl. karkötő ajánlott, egy kis gyakorlás után azonban már formákat is fűzhetünk vele.

A következő technika a RAW. Ezzel a módszerrel hajlékony szerkezetű kelmét készíthetünk, amely textilhez hasonlóan viselkedik. Készíthetünk belőle táskát, de tetszetős ékszereket is.

Közkedvelt még a halszálkafűzés is. Tulajdonképpen bármilyen fajta gyönggyel fűzhető. Nagy előnye ennek a technikának, hogy kicsit egyetlenebb méretű gyöngyöket is használhatunk hozzá, nem kell arra figyelni, hogy minden tökéletes legyen.

A Brick Stitch (téglaöltés) hasonló, mint a Peyote technika, azonban ezzel a fűzéssel könnyen fűzhetünk különböző alakzatokat is.