A gyógyszerészek feladatai

Azzal majdnem mindenki tisztában van, hogy a gyógyszertárakban való elhelyezkedéshez gyógyszerészi végzettségre van szükség. De mit is csinál valójában egy gyógyszerész? Ezt fogjuk megvizsgálni.

A legtöbb gyógyszerész természetesen patikákban dolgozik. A patikák célja és feladata a lakosság gyógyszerekkel való folyamatos ellátása és az egészséggondozásban való részvétel. Ez gyakorlatban nem csak a betegek kiszolgálását és tanácsadást jelent, hanem pl. gyógyszerészek állítanak össze bizonyos készítményeket, sőt, gyakran ők is keverik ki azokat.

A gyógyszerészi feladatok a gyógyszerkészítést, gyógyszerek és egyéb forgalmazott termékek kiadását, pénztárhasználatot, gyógyszerek átvételét, rendelés leadását, beérkező anyagok bevizsgálását, gyógyszerészi gondozásban való részvételt jelentik.

Mivel nem csak a felírt gyógyszereket kell kiadni, hanem tanácsokat is kell adni a betegeknek, valamint kérdéseiket megválaszolni, így a gyógyszerészeknek kellő elméleti ismerettel és gyakorlati jártassággal kell rendelkeznie a gyógyszerellátás, a gyógyszerkészítés, a gyógyszerellenőrzés és a gyógyszerismertetés feladatainak ellátásában.

Mindezek mellett ismernie kell a terápiában és a diagnosztikában használatos gyógyszerek és anyagok tulajdonságait, az élő szervezetre gyakorolt hatásukat, kölcsönhatásaikat és alkalmazásuk kockázatait, a leggyakoribb betegségek főbb tüneteit, gyógyszerterápiás lehetőségeit és az alkalmazható gyógyszerek adagolását.