Néhány tudnivaló a lézerkezelésekkel kapcsolatban

A lézeres szemműtétek egyre jobban elterjednek az emberek körében, köszönhetően a biztonságos eljárásoknak, a kiváló eredményeknek (a modern lézerkezelések akár a 100%-osnál is jobb eredményt tudnak felmutatni), valamint a fájdalommentes, gyors felépüléssel járó műtéteknek.

A lézeres szemműtétet minden esetben egy kötelező alkalmassági vizsgálat előzi meg, melynek során részletesen megvizsgálják a pácienst, hogy alkalmas-e a szemműtétre, nincsenek-e kizáró okai a kezelésnek.

Ez az alkalmassági vizsgálat általában 1-2 órán át tart, a felkészülésről annyit kell tudni, hogy a kontaktlencse viselését a megelőző időszakban (a lencse típusától függően) mellőzni kell, és a vizsgálat utáni kb. 24 órában homályos látás léphet fel, így nem vezethetsz pl. autót ez idő alatt.

Ha megfelelsz a feltételeknek, akkor jöhet a szemműtét. A mai modern eljárások néhány percig tartanak csak, és teljesen fájdalommentesek.

Mindegyik modern lézerkezelés megegyezik abban, hogy a lézerkészülék a szaruhártya hám alatti részének finom átalakításával szünteti meg a szem fénytörési hibáját, és javítja ezzel a látást. A különbségek ott lépnek fel, hogy milyen módon érik el a szaruhártyának ezt, a kezelésre alkalmas területét.

  • A PRK eljárás során egyszerűen ledörzsölik a felső néhány hámsort, majd a szaruhártya felszínén elvégzik a kezelést. Ezt követően a sejtek visszahámosodnak, csak ebben a néhány napban léphetnek fel átmeneti panaszok.
  • A LASIK során a szaruhártya felszíne alá bevágva (egy késes mechanikus eszközzel) vékony lebenyt készítenek, majd ezt felhajtják és a felszín alatt végzik a kezelést.
  • A FEMTO során a védőlebenyt egy speciális, erre a célra kifejlesztett, második lézer alakítja ki, így megelőzhetők vele a LASIK szövődményei, problémái.