Mi a teendő a használt motorolajjal?

Mi a teendő a használt motorolajjal?A legtöbb autós tisztában van azzal, hogy az autóban a motorolajat rendszeresen cserélni kell, mivel az elhasznált motorolaj miatt könnyedén tönkremehet az autó motorja, amelynek javítása vagy cseréje súlyos pénzekbe kerül. Amibe sokan nem gondolnak azonban bele, hogy mit kell tenni a használt olajjal? Cikkünkben ezt fogjuk megvizsgálni.

A környezetvédelem manapság az egyik legfontosabb dolog, amire figyelni kell nem csak társadalmi szinten, hanem mindenkinek külön-külön. Ehhez hozzátartozik a használt motorolajok megfelelő leadása is.

A használt kenőanyagok veszélyes hulladéknak számítanak, a nem megfelelő kezelésüket a törvény súlyosan bünteti. Hazánkban a 2013 januárjától a hatályos törvény mellett számos rendelet foglalkozik a hulladék-gazdálkodással kapcsolatos szabályokkal. Ez alapján minden motor-, hajtómű- és kenőolaj hulladék veszélyes hulladéknak minősül. Általában az olajat nem otthon cseréljük, hanem autószerelőnél vagy szervizben, akiknek gondoskodni kell a használt olaj megfelelő tárolásáról, elszállításáról.

Aki nem tartja be a használt olaj megfelelő kezelésére vonatkozó szabályokat, annak jelentős bírságok megfizetésére kell számítania. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy minimum 90.000 Ft összegű a legkisebb kiszabható bírság ilyen esetekben.

A legjobb megoldás, ha leadjuk pl. a MOL-nál, akik foglalkoznak használt olaj elszállításával, ilyen esetekben nem kell a büntetéstől tartanunk.