Tanácsok rágcsálóirtáshoz

Családi házakban a rágcsálók bármikor előfordulhatnak, és a hidegebb hónapokban gyakran elő is fordulnak, mivel melegebb otthont keresnek maguknak a kinti zord időjárás ellen. A rágcsálóirtás nem könnyű feladat, mivel ezek az állatok rendkívül ellenállók, fürgék, így kiirtásuk odafigyelést igényel.

Ha valamilyen rágcsálót találsz otthonodban, a feladat, hogy minél gyorsabban ki tudd irtani, mivel egy-egy ilyen kis állat még nem okoz nagy problémát általában, azonban, ha elszaporodnak, gyorsan megnövekedik a várható kár mértéke.

A rágcsálók házi irtására számos lehetőség áll rendelkezésedre. Ezek közül az egyik legelterjedtebb, ha macskával próbálod őket elfogni. Ez természetesen nem mindenki számára megoldható, így a boltban vásárható csapdák, egérfogók jelentik általában az első lépést a probléma megoldására. Ezeket olyan helyre kell elhelyezni, ahol már láttuk vagy hallottuk a kis állatot. Erre általában éjjel van lehetőségünk, mivel ekkor merészkednek elő gyakrabban a kevés mozgás miatt.

További gyakori megoldás a ragasztós egérfogó, ami rendkívül hatásos lehet (főleg egy kis csalival a közepén), azonban alkalmazása akadályokba ütközik, ha van otthon háziállatod, vagy kisgyereked.

Ha ezek közül a megoldások közül egyik sem éri el a kívánt hatást, vagy csak nem akarsz a problémával magad vesződni, akkor szakember segítségét tudod kérni. A szakember tudja, hogy mit csinál, és legtöbben arra is oda tudnak figyelni, ha meg szeretnéd óvni a rágcsáló életét. Ilyenkor olyan csapdákat, megoldásokat alkalmaznak, ami csak elfogja az állatot, de kárt nem tesz benne.