Mit csinál az építési műszaki ellenőr?

Mit csinál az építési műszaki ellenőr?Az építési ellenőr ugyanúgy hozzátartozik az építési folyamathoz, mint a tervező vagy a kivitelező. Feladata, hogy az építtető megbízottjaként ellenőrzi, hogy az építkezés a terv szerint és a szabályok betartásával folyik. Műszaki ellenőr alkalmazásával nagyban javulhat az építmények költséghatékony és minőségi kivitelezése.

A műszaki ellenőr természetesen az általa ellenőrzött munkálatoknál nem lehet kivitelező vagy anyagbeszállító, hogy elkerüljék az összeférhetetlenséget.

Folyamatosan figyelemmel kíséri a munkálatokat, és amikor az építtető nem tud jelen lenni, helyette is ügyel arra, hogy minden rendben menjen. Nem csak nagy beruházásoknál, hanem családi házaknál is érdemes lehet alkalmazni műszaki ellenőrt, mivel sok jövőbeli problémát lehet megelőzni vele.

A műszaki ellenőr ellenőrzi, hogy az építési naplót megfelelően vezetik-e, a munkafolyamatokat ellenjegyzi (ha szükséges, akkor hibákat, hiányosságokat feltünteti benne), a beépítendő anyagok megfelelő anyagminőségét, a tervváltoztatással kapcsolatos javaslatokat közvetíti az építtető felé, valamit az átadáskor is jelen van.