Mit csinál a dietetikus?

A dietetikus olyan szakember, aki az egészséges és a beteg emberek számára nyújt segítséget a megfelelő táplálkozás kiválasztásában. Fontos feladata a tanácsadás és a prevenció vagyis az egyénre szabott korszerű kiegyensúlyozott táplálkozás megismertetése. Szerencsére ma már egyre több átlagember is tisztában van a megelőzés fontosságával, mellyel nagyon sok probléma megelőzhető.

A dietetikus hasonló az orvoshoz abból a szempontból, hogy a szakember első körben a páciens panaszára, problémájára kíváncsi. Kérdéseket tesz fel egészségi állapotáról, meglévő betegségekről, érdeklődik napirendje felől, valamint a családban előforduló betegségekről. Továbbá a páciens elmondja, hogyan néz ki az étrendje most, mit akar elérni, milyen céljai vannak táplálkozásának átalakításával.

A panaszok mellett a dietetikus kíváncsi a páciens korábbi leleteire, laboreredményeire is, valamint elvégez egy ún. állapotfelmérést is, melynek során az illető testsúlya, testtömeg-indexe (BMI) mellett megnézik a testösszetételt is.

Ha ezeket az információkat mind megadtuk, akkor a páciens egészségi állapotától, nemétől, korától, fizikai aktivitásától függően megállapításra kerül az energia-és tápanyagszükséglete. Ezek alapján a táplálkozási szakember össze tudja állítani az egyénre vonatkozó, saját jellemzői, tulajdonságai alapján összeállított étrendet, valamint ezen kívül is tippeket, tanácsokat ad a páciens számára, hogy mire figyeljen oda, amikor ételeket választ vagy készít magának.