Népszerű céges dokumentumok ügyintézéshez

Ha már intéztél bármilyen céges ügyet életedben, akkor tisztában vagy vele, hogy rengeteg különböző dokumentumot kell kitölteni, benyújtani. Az egyik dokumentum típus, amire legtöbb esetben szükség van, az a cég adatait igazoló dokumentumok.

A legnépszerűbb dokumentum a cégkivonat, amivel a cég jelenleg hatályos, aktuális adatait lehet igazolni. Formáját tekintve lehet hiteles, közhiteles, e-hiteles, külföldi felhasználás esetén pedig Apostille cégkivonat. Az adatok mindegyik dokumentumban megegyeznek, a különbség a cégkivonatok között a hitelesítés típusa, szintje, valamint a dokumentum formátuma.

A cégmásolat nagyon hasonló a cégkivonathoz, azonban nem csak a jelenleg is hatályos adatokat tartalmazza, hanem visszamenőleg is tartalmazza azokat az adatokat, amik valaha a cégjegyzékben szerepeltek egy vállalkozásról. A hitelesítést tekintve lehet hiteles és közhiteles.

Névjegyre akkor lehet szükség, ha csak a főbb információkra vagy kíváncsi egy vállalkozásról, ugyanis a névjegy a cég nevét, címét, statisztikai számjelét és a cég aktuális bankszámlaszámait tartalmazza, valamint az ezekkel kapcsolatos benyújtott, de még el nem bírált kérelmeket.

Szintén kevesebb információt tartalmazó dokumentum a cégbizonyítvány, amely az adott cégre vonatkozóan tartalmazza a cégjegyzék egy kiválasztott rovatában szereplő, az adott időpontban fennálló összes hatályos vagy törölt bejegyzést.