Fiume magyar fejlődése

Fiume és környéke ma Rijeka néven Horvátországhoz tartozik. Nem volt ez azonban mindig így, a történelem során tartozott a város hazánkhoz és Olaszországhoz is. Ennek köszönhetően alakult meg három ország projektje, a http://www.folyamlovaros.hu. Fiume virágkorát, legnagyobb fejlődési szakaszát Magyarország részeként érte el, erről lesz szó bejegyzésünkben.

A város az 18686-as törvényhozási rendezéssel került Magyarországhoz. Mivel Fiume volt hazánk legnagyobb kikötője az 1800-as évek végén, így kiemelt jelentőséget tulajdonítottak a kikötő és a város fejlesztésének is. Ez elsősorban egy olyan vasútvonal kiépítését jelentette, amely összekötötte a kikötőt az ország belsejével. A fejlesztések hatására a város lakossága a kiegyezés előtti időszakhoz képest majdnem megháromszorozódott.

A város főutcája, a Korzó már ekkor létezett, esténként az emberek itt töltötték idejük, pont úgy, ahogy ma is meg lehet ezt tenni. Korábban nem engedték az új építkezéseket a tengerparti utcán, ez csak 1780-ban változott meg, de ezután is megtartotta a Korzó a jellegzetes óratornyot és a város főkapuját is. A torony magassága 36 méter, természetesen az építése óta számos felújításon esett át, de jellegzetességét a mai napig megőrizte.

A hajózás és a hajóépítés is rohamosan fejlődött ebben az időszakban, hazánk legnagyobb hajói készültek Fiumében, többek között a Báthory, Deák és Szent István nevű gőzhajók is.