Mit kell tudni a PRK lézerkezelésről?

A PRK lézeres szemműtét egylézeres kezelés, melynek során az excimer lézer az ideális fénytörés érdekében a szaruhártya felszínén végez átalakítást, tudhatjuk meg a https://sasszemklinika.hu weboldalról. A LASIK lézerkezeléssel ellentétben tehát a PRK nem igényel bemetszést a szaruhártyán, ami különösen előnyös olyan páciensek számára, akik vékony szaruhártyával rendelkeznek.

A PRK kezelés során a szaruhártya középső területét fedő vékony membrán eltávolításra kerül, ami így felfedi a mélyebb réteget. A következő lépés, hogy egy speciális, optimalizált lézer segítségével elvégzik a módosításokat a szaruhártyán, és a szemet egy vékony kontaktlencse szerű lencsével lefedik.

Ez a bemutatott eljárás mindössze néhány percig tart, és fájdalommentes.

Mi történik a PRK lézerkezelés után?

A kezelés utáni első néhány napban a páciensek tapasztalhatnak kellemetlenségeket (pl. könnyezés, fényérzékenység, felduzzadt szemhéjak), amiket az eltávolított membrán miatt a szemet a környezeti hatások jobban érik. Szemcseppel, fájdalomcsillapítóval csökkenthetők ezek a tünetek.

Ezek a tünetek általában néhány nap elteltével elmúlnak, a látás azonban még homályos lehet utána is, amíg a felhelyezett kontaktlencsét el nem távolítják, ami általában 1 hét elteltével történik meg.

1-3 hónappal a kezelés után az eltávolított réteg fokozatosan visszanő, kisimul, melynek következtében a látás is egyre tisztábbá válik. Éjszakai vezetés ekkor csak óvatosan folytatható, mert gyakran előfordulnak az éjszakai világítás mellett megjelenő fények, amik zavarók lehetnek.

A lézeres szemműtét után 3-6 hónappal a látás élessége stabilizálódik, és kialakul a végleges látás.