Biztonságos kerti játszótér készítése

A szabad ég alatt eltöltött idő több szempontból is előnyös a gyerekek részére. Megtanulnak önállóan játszani, csökken a stressz, kisebb lesz a különböző betegségek kialakulásának veszélye. Ennek megfelelően egyre többen készítenek kerti játszóteret otthonuk udvarán. Különösen oda kell figyelni azonban arra, hogy az elkészített kerti játszótér biztonságos legyen. Lássuk, hogyan kell elkészíteni egy biztonságos játszóteret.

A biztonság alapját a felhasznált anyagok jelentik. Mindenképpen olyan anyagot válassz, mely megfelelő, minősítéssel rendelkezik játszóterek alapjaként. Ha teljesen saját magadnak szeretnéd elkészíteni, megtervezni a kerti játszóteret, akkor az összeillesztésekre, alkalmazott technológiákra is ügyelni kell, valamint arra is, hogy milyen idős gyerekeknek fognak készülni a kerti játékok, ugyanis már jelent biztonságot egy 2 évesnek, mint egy 10 évesnek.

Az első feladat a játszótér talajának (borításának) megfelelő elkészítése. Mivel a gyerekek el fognak esni, le fognak esni játékokról, így biztosnak kell lenni abban, hogy puha talajra fognak érkezni. Szerencsére ma már számos megoldás van a talaj elkészítésére. A leggyakoribb megoldás a gumilapok használata, melyek hosszabb időn át megőrzik minőségüket.

A játékok anyagának általában a fát szokták választani, arra kell figyelni, hogy megfelelően kezelve legyen, a felülete pedig sima legyen, hogy a gyerekek ne tudják felhorzsolni bőrüket.

Az összeillesztések legyenek olyanok, hogy ne tudják felsérteni a gyerekeket, ne tudjanak beleakadni.