Miért érdemes idegen nyelveket tanulni?

Miért érdemes idegen nyelveket tanulni?Az emberek rengeteg okból kifolyólag állnak neki idegen nyelvet tanulni. Ezek közül fogunk néhányat bemutatni.

Az első dolog, ami miatt legtöbben el kezdenek nyelvet tanulni, az az oktatási rendszer. Általános iskolákban (pl. a Nagydobsza Általános Iskolában is) kötelező az idegen nyelv tanulása. Ennek megfelelően ma már legtöbben, és legelőször itt találkoznak idegen nyelvekkel. Általában az angol és a német nyelv az, melyet általános iskolában elkezdhetnek elsajátítani a gyerekek.

Szintén az oktatási rendszerhez kapcsolódik, de már nem az általános iskolához, az a továbbtanulás. Felsőoktatásban szükség van nyelvvizsgára, valamint az idegen nyelv ismerete megkönnyíti a tananyag elsajátítását (sőt, vannak olyan területek, ahol alapkövetelmény).

Egy másik dolog, ami miatt sokan tanulnak nyelveket, az a munkalehetőség. Egyre kisebb az átfedés az egyes országok között, ennek megfelelően sok szakmában már tudni kell legalább alapfokon társalogni valamilyen nyelven, hogy lehessen tartani a kapcsolatot a külföldi ügyfelekkel, valamint lehessen külföldön munkát vállalni.

A szórakozás miatt is sokan tanulnak meg pl. angolul. Az angol nyelv segítségével sok filmet, könyvet, zenét lehet eredeti nyelven élvezni.

Egy további ok a nyelvtanulásra az utazás. Aki szokott külföldre utazni, tudja, hogy nincs annál rosszabb, amikor nem tudjuk megértetni magunkat egy ismeretlen helyen, és lássuk be, a magyar nyelv nem egy világnyelv, hogy ezt sokan használják, bárhova is utaznánk.